De basics van huwelijksbedankjes

Witte bloemen op een houten ondergrond

Je gaat binnenkort trouwen. Wat een geregel! Heb je al aan bedankjes gedacht? Natuurlijk is het traditie (in de middeleeuwen werden ze al als een ‘liefdesknoop’ meegegeven aan gasten) maar je hebt al zo weinig tijd, waarom zou je bedankjes uitdelen

Toch is het een leuk gebaar richting je gasten, die niet in geld uit te drukken is. Al zijn ze er gelukkig wél voor ieder budget. Bedankjes zelf maken, DIY, is ook heel leuk en persoonlijk. Helaas heeft niet iedereen de tijd hiervoor en wij denken graag met je mee om jullie bedankjes zo persoonlijk mogelijk te maken!

Eerst de basics van huwelijksbedankjes maar onder de knie krijgen…

Welke vormen van bedankjes bestaan er?

Je kunt het zo gek niet bedenken! De creatieve vrijheid is totaal aan jou. Het is ook nog eens afhankelijk van je regio; sommige vormen zijn heel populair in de randstad of in bepaalde kringen van het geloof. Een leuke foto of een donatie aan een goed doel bijvoorbeeld. Wij zijn zelf fan van de traditionele bedankjes die bruidsuikers (snoepjes) bevatten. Dat is smullen en ziet er ook nog eens chique uit.

Wie krijgen de bedankjes? Hoeveel bedankjes heb ik nodig?

Ook dit is aan jou. Je kunt selecties maken maken in (dag)gasten. Wat betreft de gasten: de meeste mensen rekenen een bedankje per gast. Maar je kunt ze ook per koppel of gezin uitdelen; in de praktijk scheelt dat kosten en er zijn altijd stellen die ze niet allebei meenemen, dus je houdt gegarandeerd over. Communiceer dit in ieder geval helder en houd rekening met 10-15 ‘reserve’ bedankjes. En vergeet je leveranciers niet, mocht je budget het toelaten. Vrienden maken is altijd een goed idee voor feestjes in de toekomst!

Hoe geef je bedankjes? Waar zet je bedankjes zodat niemand ze mist?

Bedankjes geef je vaak aan het einde van de avond, maar dat hoeft niet. Je kunt ze bijvoorbeeld op de borden klaarleggen als je gasten aanschuiven voor het diner. Of laat ze uitdelen door je lieve, schattige bruidsmeisje. Zorg dat je niemand mist: zet voor de zekerheid ook een grote mand –of iets anders leuks- dat de aandacht trekt vlakbij de uitgang van de locatie, duidelijk in het zicht.

Heel veel plezier op jullie grote dag namens het team van Leuke-Bedankjes.NL!