Hoeveel kost een bruiloft gemiddeld in Nederland?

infographic: hoeveel kost een bruiloft gemiddeld in nederland

Hoeveel kost een bruiloft gemiddeld in Nederland? Een vraag die veel mensen die zich net verloofd hebben stellen. Toch verschilt dat per persoon en per bruiloft. Je vult hem immers zo in zoals je zelf wilt! Kies je voor een DJ, een band of vraag je bezoekers om zelf wat verzoeknummers te draaien? Maak je zelf een taart of besteed je dit uit? En die locatie… in een kasteel of knus thuis in de schuur?

Gemiddeld kost een droomhuwelijk €25.000 in Nederland. Maar, voor mensen die iets minder los gaan op (met name) de locatie kom je op bedragen tussen de 12.000 en 18.000 euro. En gratis trouwen op woensdagochtend kan natuurlijk ook. Hieronder vindt je een infographic die alvast een idee geeft welke kosten er met een bruiloft gemoeid zijn.

We zoomen in op een paar interessante feitjes:
Hoeveel kost die bruilofts DJ?

Verrassend genoeg gaat er gemiddeld slechts 5% van het budget naar entertainment, met andere woorden: de DJ of band. Je moet er rekening houden met ongeveer €500 voor een DJ waarbij deze zelf een standaard geluids- en verlichtingsset meeneemt. Let op dat je bij een professionele DJ wel makkelijker vervanging geregeld kan worden.

Hoeveel kost een bruidstaart dan?

Logisch gezien zijn de kosten van de taart op je bruiloft afhankelijk van het aantal gasten dat je hebt uitgenodigd. Ga er maar van uit dat je hier diep voor in de buidel moet tasten, want meestal zit dit tussen de €100 en €500. Bakkers gaan meestal uit van een minimum van twintig personen waardoor je al snel op de €140 zit. En de kans is groot dat je meer gasten uitnodigt.

Tja, de kosten van een trouwfotograaf

Deze vakmensen zijn niet goedkoop. En dat heeft een reden: lang niet iedereen moet zo snel kunnen schakelen als een fotograaf op zo’n belangrijke dag van jullie leven, je eigen bruiloft! Dan worden alle snelle intieme momentjes ook vastgelegd. Reserveer ongeveer 10% van jullie totale bruiloftsprijs en dan zit je waarschijnlijk wel goed. Bij een bruiloft van 12.000 euro zit je dus op €1200. Kijk van tevoren ook goed of de stijl van de fotograaf bij je past en of je een klik hebt met de persoon. Een goede trouwfotograaf herken je aan het feit dat deze bijna onzichtbaar is op je grote dag.

Vergeet de bedankjes niet!

Meestal ben je tussen de €1 en €2 kwijt per bedankje. Vaak is er veel handwerk mee gemoeid, dus je moet er zelf een avond of twee voor reserveren óf je besteedt het uit. We doen dit graag voor je, dus neem een kijkje op de rest van onze site. Mocht er niet kunnen vinden wat je zoekt, neem dan gerust contact met ons op want we denken graag met je mee!

Mocht je nieuwsgierig zijn naar het hele financiële verhaal, kijk dan even op deze pagina van Spaarrente. We vonden hem zelf erg overzichtelijk.